SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 250g margaryny
- 3 szklanki mąki
- Mały proszek do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- Mały cukier waniliowy
- 6 żółtek
- 2-3 łyżki kakao
Na masę :
- 3 duże kwaśne śmietany 18%
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- Mały cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto połączyć ze sobą na stolnicy i zagnieść.
- Podzielić na dwie części – jedną wyłożyć na blachę, drugą w foliowym woreczku schłodzić w lodówce.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
- Śmietany połączyć z sypkim budyniem, a potem z białkami.
- Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej na blaszce ciasto.
- Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na wierch.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut.
Jakie wymiary ma forma?
OdpowiedzUsuń40x30 cm, ale na mniejszej też można spokojnie robić - wyjdzie po prostu wyższy
UsuńJakie duże te śmietany? 0,5 L?
OdpowiedzUsuń400 g
Usuńwypróbuję na pewno bo uwielbiam takie ciacha bez kremu :) wygląda pysznie i jestem pewna, że tak samo smakuje. bardzo fajnie wg mnie komponuje się właśnie ciemne ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń