- 300 g mąki
- 250 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka surowego maku
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
WYKONANIE:
- Rozpuścić margarynę.
- Dodać do niej żółtka i cukier. Dokładnie zmiksować.
- Dodawać do masy powoli mleko, mąkę i mak. Cały czas miksując.
- Ubić białka ze szczyptą soli.
- Białka przełożyć do reszty ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.
- Średniej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić je równomiernie.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut.
wlozylam do pieca !blacha 26 na 39cm mysle,ze to jest srednia!
OdpowiedzUsuńto bylo na tortownica 24cm.wiec nie gadajcie gupot! mnie wyszlo za niskie !
OdpowiedzUsuń