Czekoladę można zrobić zwykłą bez dodatków, a można dodać rodzynek, orzechów, kruchych ciasteczek, suszonych owoców czy nawet ryżu preparowanego. Możecie puścić wodzę wyobraźni i znaleźć dodatki, które najbardziej wam odpowiadają. Ja dorzuciłam orzechy laskowe, przez co mój blok przypominał trochę nussbeissera.
SKŁADNIKI:
( proporcje wzięłam ze strony :http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/10/21/blok-czekoladowy/)
- 250 g mleka w proszku
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- około 15 dag orzechów laskowych
- pół opakowania rodzynek ( można wziąć więcej)
WYKONANIE:
- Margarynę rozpuścić z cukrem.
- Dodać wodę i kakao. Zagotować
- Zdjąć z ognia i przesiać mleko w proszku.
- Dorzucić orzechy i rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Wylać na wysmarowana wcześniej olejem blachę.
- Odstawić do wystygnięcia a potem włożyć na jakiś czas do lodówki.
..................................................................................................................................................
Zapraszam też do poprzedniego posta:http://czekoladowaksiazka.blogspot.com/2014/01/liebster-blog-award.html
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować zrobić taki blok, bo prezentuje się przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto! Próbuj, na pewno się uda :)
UsuńCzekolada dobra na myślenie ;), a teraz w sumie sesja... :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń