SKŁADNIKI:
- ½ szklanki maki pszennej
- ½ szklanki mąki żytniej
- 1 jajko
- 1 jogurt brzoskwiniowy
- 30 g margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
WYKONANIE:
- Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczypta soli na sztywną pianę.
- W garnku rozpuścić margarynę.
- Do rozpuszczonego masła dodać cukier, żółtko, jogurt i mleko. Zmiksować.
- Dodać mąkę i dalej dokładnie wymieszać.
- Przełożyć białko do zmiksowanej masy i lekko wymieszać łyżką.
- Nagrzać gofrownicę i równomiernie rozkładać na niej ciasto.
- Piec około 7 minut (zależy od mocy gofrownicy)
- Można podawać z dżemem, owocami, pudrem, bitą śmietaną lub jeść bez dodatków
Smacznie wyglądają, ale niestety gofrownicy to ja akurat nie posiadam ;) (a może i "stety", bo bym się cały czas takimi pysznościami zajadała...).
OdpowiedzUsuń