SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 100 g masła
- 5 szklanek mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ½ aromatu śmietankowego (lub innego ulubionego)
- 2 słoiki dżemu
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
Na lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Rozpuścić margarynę.
- Na stolnicy lub w misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto (mąka, cukier, mleko, jajka, aromat). Dodać roztwór drożdży i roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie zagnieść.
- Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 lub 3 części (w zależności od wielkości blach)
- Rozwałkować ciasto i posmarować całe delikatnie dżemem.
- Zwinąć ciasto i włożyć do wysmarowanej masłem podłużnej blachy (kek sówka, taka jak do chleba)
- W misce przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier rozgniatać rękoma.
- Ciasto posypać kruszonką.
- Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
- Po wyciągnięciu ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszać dokładnie z mlekiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz