SKŁADNIKI:
Na ciasto (2 blachy pizzy):
- 50 g drożdży
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oleju
Na wierzch:
- Ok. 10 plasterków salami
- 6 pieczarek
- 30 dag żółtego sera
- Pół papryki
- Ząbek czosnku
- Pół cebuli
- Pieprz, sól, słodka papryka, oregano
- Oliwki
- ½ słoiczka przecieru pomidorowego
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
- Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Podzielić ciasto na dwie części i rozgnieść je na blachach.
- Pokroić pieczarki, cebulę, paprykę, czosnek i oliwki. Zetrzeć ser.
- Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Ułożyć pokrojone składniki i salami. Posypać serem.
- Piec 40-45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz