SKŁADNIKI:
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- Cukier wanilinowy
- 50 g drożdży
- 100 g margaryny
Nadzienie i polewa:
- Ser w wiaderku (takiego jak do serników)
- Tabliczka czekolady
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Rozpuścić margarynę.
- Na stolnicy lub w misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto. Dodać roztwór drożdży i roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie zagnieść.
- Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić na trójkąty ( około 15 cm, zależy jak duże rogaliki chcecie mieć).
- Jeżeli kupiony ser w wiaderku jest za rzadki należy dodać kilka łyżek mąki i żółtko.
- Przy podstawie trójkąta nałożyć łyżkę sera i zwijać szczelnie w stronę czubka.
- Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piec przez 15-20 minut w 180 stopniach.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać rogaliki.
A wy z czym najbardziej lubicie rogaliki?
Spróbujcie z serem. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz