środa, 25 czerwca 2014

BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM

Dzisiaj znowu uruchamiam domową piekarnie. Pszenne bułki z makiem - prostota sama w sobie, a bułki są o wiele lepsze niż te ze sklepu. Dłużej zachowują świeżość i mają cudowny "domowy" smak. Przepis nie jest trudny, więc każdy może spróbować. Bułki można posypać makiem, sezamem lub zostawić bez niczego.



SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • Mak do posypania

WYKONANIE:

  • Drożdże połączyć w miseczce z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać na stolnice i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać  rozczyn z drożdży, wymieszać i zagnieść ciasto.
  • Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Uformować 9 bułeczek i ułożyć je w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na jeszcze około 20 minut.
  • Każdą bułeczkę posmarować delikatnie mlekiem lub wodą i posypać makiem.
  • Piec w 180 stopniach do zarumienienia (15 – 20 minut)


1 komentarz:

  1. domowe pieczywo uwielbiam! :)
    chyba zrobię takie bułeczki wkrótce na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń