piątek, 18 kwietnia 2014

BABKA CYTRYNOWA

Zaczynamy serię świątecznych przepisów. Nie ma Wielkanocy bez babki, a w tym roku trafiło na cytrynową. Przepis już wcześniej wypróbowany, więc nie będzie niespodzianek. Babka wychodzi cudownie wilgotna i ma wyczuwalny cytrynowy smak. Jest bardzo łatwa w wykonaniu więc jeśli to będzie wasza pierwsza babko to ten przepis doskonale się nadaje.
Gwarantuję, że będzie pyszna. Smacznego!


SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g margaryny
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • Sok z ½ cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • biała polewa

WYKONANIE:
  • Cukier i cukier wanilinowy ubić dokładnie z jajkami.
  • Dodać przesiane wcześniej mąki i proszek do pieczenia.
  • Margarynę rozpuścić i przestudzić.
  • Letnią margarynę wlać do ciasta.
  • Dodać skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Foremkę do babki wysmarować masłem i przelać ciasto.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
  • Polewę umieścić w mikrofali według instrukcji na opakowaniu i polać babkę.


Przy przelewaniu ciasta możecie część zostawić i wypełnić mniejsze foremki. Małe babeczki doskonale nadadzą się do koszyczka.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam, bardzo apetycznie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Heh. Też w tym roku robiliśmy na Święta babkę cytrynową i minibabeczki :). Ale z lukrem cytrynowym - uwierz mi, lukier sto razy lepszy niż polewa. Mniam! :) A przepis przetestuję. A nuż lepszy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis fantastyczny i bajecznie prosty. W sam raz na świąteczne zamieszanie. Właśnie pieką mi się babeczki cytrynowe z tej receptury. Niedługo pojawią się u mnie na blogu - oczywiście z linkiem do źródła ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń