Gwarantuję, że będzie pyszna. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g margaryny
- Starta skórka z 1 cytryny
- Sok z ½ cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- biała polewa
WYKONANIE:
- Cukier i cukier wanilinowy ubić dokładnie z jajkami.
- Dodać przesiane wcześniej mąki i proszek do pieczenia.
- Margarynę rozpuścić i przestudzić.
- Letnią margarynę wlać do ciasta.
- Dodać skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Foremkę do babki wysmarować masłem i przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
- Polewę umieścić w mikrofali według instrukcji na opakowaniu i polać babkę.
Przy przelewaniu ciasta możecie część zostawić i wypełnić mniejsze foremki. Małe babeczki doskonale nadadzą się do koszyczka.
Uwielbiam, bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Heh. Też w tym roku robiliśmy na Święta babkę cytrynową i minibabeczki :). Ale z lukrem cytrynowym - uwierz mi, lukier sto razy lepszy niż polewa. Mniam! :) A przepis przetestuję. A nuż lepszy?
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastyczny i bajecznie prosty. W sam raz na świąteczne zamieszanie. Właśnie pieką mi się babeczki cytrynowe z tej receptury. Niedługo pojawią się u mnie na blogu - oczywiście z linkiem do źródła ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń