niedziela, 1 czerwca 2014

DOMOWA GRANOLA kokosowo - rodzynkowa

Nie mam pojęcia dlaczego nigdy wcześniej nie robiłam domowej granoli. Zrobienie jej było genialną decyzją! Od teraz już żadne kupne musli nie smakuje tak samo. Moja pierwsza wersja granoli, którą wam tu prezentuje, była  z wiórkami kokosowymi i dużą ilością rodzynek. Oprócz tego dodałam też orzechy laskowe, bo akurat były w szafce. Smak kokosa jest wyczuwalny i doskonale sie komponuje z miodem i płatkami owsianymi. Uwierzcie mi naprawdę warto spróbować, bo żadne jedzone przez was wcześniej musli nie umywa się do tego zrobionego samodzielnie.





SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 – 4  łyżki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 2/3 szklanki orzechów laskowych

WYKONANIE:

  • W misce połączyć wszystkie składniki (jeżeli miód jest skrystalizowany to należy go najpierw rozpuścić, żeby był płynny).
  • Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć połączone składniki.
  • Piec w 150 stopniach przez około 25 minut. Mieszać co kilka minut, żeby granola się równomiernie zezłociła. 


1 komentarz:

  1. granolę ostatnio baardzo polubiłam!
    Twoja wersja jak najbardziej mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń