poniedziałek, 17 lutego 2014

PIEGUSEK, czyli szybkie ciasto z makiem

Piegusek, czyli po prostu ciasto z surowym makiem, jest jednym z moich ulubionych wypieków. Jest prosty i szybki, a przy tym smakuje cudownie. Znika z blachy jeszcze zanim zdąży porządnie wystygnąć. Można go przełożyć jakąś masą, ale mimo wszystko najbardziej lubię tą zwyczajną wersję "bez niczego" posypaną cukrem pudrem. 




SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka surowego maku
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka





WYKONANIE:
  • Rozpuścić margarynę.
  • Dodać do niej żółtka i cukier. Dokładnie zmiksować.
  • Dodawać do masy powoli mleko, mąkę i mak. Cały czas miksując.
  • Ubić białka ze szczyptą soli.
  • Białka przełożyć do reszty ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.
  • Średniej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić je równomiernie.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut.






2 komentarze:

  1. wlozylam do pieca !blacha 26 na 39cm mysle,ze to jest srednia!

    OdpowiedzUsuń
  2. to bylo na tortownica 24cm.wiec nie gadajcie gupot! mnie wyszlo za niskie !

    OdpowiedzUsuń