Po wyciągnięciu ciasta stwierdziłam, że trochę za krótko trzymałam je w piekarniku i nie było do końca wypieczone, ale i tak zniknęło w mgnieniu oka.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 2 ½ szklanki mąki
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- Około 300 g truskawek
Na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- Płatki migdałów do posypania
WYKONANIE:
- Margarynę utrzeć z cukrem.
- Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując.
- W osobnej misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
- Powoli dodawać mąkę do masy.
- Dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować. Ciasto będzie dość gęste.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
- Truskawki pokroić na ćwiartki i ułożyć na wyłożonym cieście.
- Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto.
- Posypać migdałami.
- Piec w 180 stopniach około 45 minut.
robiłam już takie ciacho, pyszne jest !:)
OdpowiedzUsuń