piątek, 24 stycznia 2014

BLOK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI, czyli domowy nussbeisser

W przerwie między pieczeniem rogalików postanowiłam podzielić się z wami przepisem na pyszny blok czekoladowy. Lepszy od wielu sklepowych czekolad. Smakuje cudownie i znika w ekspresowym tempie. 
Czekoladę można zrobić zwykłą bez dodatków, a można dodać rodzynek, orzechów, kruchych ciasteczek, suszonych owoców czy nawet ryżu preparowanego. Możecie puścić wodzę wyobraźni i znaleźć dodatki, które najbardziej wam odpowiadają. Ja dorzuciłam orzechy laskowe, przez co mój blok przypominał trochę nussbeissera.




SKŁADNIKI:
  • 250 g mleka w proszku
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • około 15 dag orzechów laskowych
  • pół opakowania rodzynek ( można wziąć więcej)



WYKONANIE:
  • Margarynę rozpuścić z cukrem.
  • Dodać wodę i kakao. Zagotować
  • Zdjąć z ognia i przesiać mleko w proszku.
  • Dorzucić orzechy i rodzynki i dokładnie wymieszać.
  • Wylać na wysmarowana wcześniej olejem blachę.
  • Odstawić do wystygnięcia a potem włożyć na jakiś czas do lodówki.






..................................................................................................................................................



5 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś spróbować zrobić taki blok, bo prezentuje się przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada dobra na myślenie ;), a teraz w sumie sesja... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń