czwartek, 30 stycznia 2014

GORFY JOGURTOWE

Dzisiaj czas na gofry. Nie robiłam ich swoim sprawdzonym sposobem, tylko postanowiłam poeksperymentować. Tym razem były robione na jogurcie brzoskwiniowym co dodało im słodkiego owocowego smaku i były trochę bardziej wilgotne. Możecie też próbować z innymi smakami jogurtu, wybierzcie swój ulubiony lub taki jaki akurat macie w domu.



SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki maki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 1 jogurt brzoskwiniowy
  • 30 g margaryny
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli


WYKONANIE:
  • Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczypta soli na sztywną pianę.
  • W garnku rozpuścić margarynę.
  • Do rozpuszczonego masła dodać cukier, żółtko, jogurt i mleko. Zmiksować.
  • Dodać mąkę i dalej dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć białko do zmiksowanej masy i lekko wymieszać łyżką.
  • Nagrzać gofrownicę i równomiernie rozkładać na niej ciasto.
  • Piec około 7 minut (zależy od mocy gofrownicy)
  • Można podawać z dżemem, owocami, pudrem, bitą śmietaną lub jeść bez dodatków




1 komentarz:

  1. Smacznie wyglądają, ale niestety gofrownicy to ja akurat nie posiadam ;) (a może i "stety", bo bym się cały czas takimi pysznościami zajadała...).

    OdpowiedzUsuń