piątek, 7 lutego 2014

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

Z drożdżowymi rogalikami trzeba się trochę pomęczyć i mieć cierpliwość, ale efekty są przepyszne. Zdecydowałam się na ser, bo zostało mi od obiadu a do rogalików idealnie się nadaje. Do niektórych dodałam też malin (takich zaprawionych, w soku; mogą też być mrożone), ale bez nich smakują równie dobrze. Jeżeli nie chcecie ich polewać czekoladą to możecie wybrać lukier lub cukier puder, albo zjeść bez niczego na wierzchu. Będą idealne na podwieczorek, spróbujcie!



SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 50 g drożdży
  • 100 g margaryny

Nadzienie i polewa:
  •  Ser w wiaderku (takiego jak do serników)
  • Tabliczka czekolady


WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rozpuścić margarynę.
  • Na stolnicy lub w misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto. Dodać roztwór drożdży i roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie zagnieść.
  • Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić na trójkąty ( około 15 cm, zależy jak duże rogaliki chcecie mieć).
  • Jeżeli kupiony ser w wiaderku jest za rzadki należy dodać kilka łyżek mąki i żółtko.
  • Przy podstawie trójkąta nałożyć łyżkę sera i zwijać szczelnie w stronę czubka.
  • Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Piec przez 15-20 minut w 180 stopniach.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać rogaliki.




A wy z czym najbardziej lubicie rogaliki?
Spróbujcie z serem. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz