środa, 26 lutego 2014

PĄCZKI

Chyba nie będę zbyt oryginalna jeśli dodam dzisiaj przepis na pączki. Ale tłusty czwartek jest idealnym powodem żeby zrobić ten wysokokaloryczny, ale jakże pyszny przysmak.  Jeszcze zdążycie je na jutro zrobić. Pamiętajcie w tłusty czwartek pączki i faworki nie tuczą więc możecie jeść do woli .

Proporcje co do składników zaczerpnęłam z bloga My Man's Kitchen i z małymi zmianami zrobiłam półtora porcji. Wyszło około 35 pączków, więc jeśli to dla was za dużo to zróbcie z mniejszej ilości składników. Ale jutrzejszy dzień jest idealny, żeby zabrać ze sobą pączki do szkoły czy pracy (sama zamierzam to zrobić :) )




SKŁADNIKI:

  • 800 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 375 ml mleka





WYKONANIE:

  • Zrobić roztwór z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i odrobiny mleka. Odstawić do wyrośnięcia
  • Rozpuścić masło.
  • Resztę składników wyrobić na stolnicy lub w misce przy pomocy miksera z specjalnymi łapkami.
  • Dodać roztwór z drożdży i roztopione masło.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Na stolnic rękami lub wałkiem spłaszczyć ciasto na grubość około 1 cm.
  • Szklanką (dowolnej wielkości, zależy jakie chcecie mieć pączki) wycinać kółka i odłożyć na około 30 minut.
  • W garnku lub we frytkownicy rozgrzać olej i smażyć pączki z każdej strony do momentu aż zbrązowieją.
  • Wyłożyć je na papier, żeby obciekły z tłuszczu i napełnić dżemem lub marmoladą strzykawką ze specjalną końcówką.
  • Cukier puder (około 2-3 szklanki) wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Lukier musi być dość gęsty.
  • Maczać pączki w lukrze i można posypać wiórkami kokosowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz