SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanka mleka
- ¾ szklanki wody
- 1/3 szklanka oleju
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę, mleko i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
- Włożyć je do większej miski lub garnka i przykryć pokrywką. Wstawić na całą noc do lodówki.
- Rano ciasto podzielić na około 10 części i uformować bułeczki.
- Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
robiłam już takie nocne bułeczki!
OdpowiedzUsuńświetna sprawa, rano tylko daje do piekarnika i nie trzeba długo czekać :)
no dokładnie :)
Usuńjeszcze tak nie postępowałam z ciastem drożdżowym, wydaje mi się, że będą w lodówce drożdże nie wyrosną:)
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że wyrosną :)
Usuń