czwartek, 5 czerwca 2014

NOCNE BUŁKI

Nocne bułki... Jak napiszę, że ciasto drożdżowe chowa się w tym przepisie do lodówki to część z was pewnie pomyśli, że zwariowałam. Nie, nie. O to w tym właśnie chodzi. Robicie ciasto wieczorem, wkładacie je na całą noc do lodówki, a rano dzielicie je tylko na części i wstawiacie do piekarnika. Wiadomo, że rano nikt nie ma czasu na zagniatanie ciasta, więc ten sposób jest idealnym rozwiązaniem.



SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody
  • 1/3 szklanka oleju
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę, mleko i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Włożyć je do większej miski lub garnka i przykryć pokrywką. Wstawić na całą noc do lodówki.
  • Rano ciasto podzielić na około 10 części i uformować bułeczki.
  • Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.


4 komentarze:

  1. robiłam już takie nocne bułeczki!
    świetna sprawa, rano tylko daje do piekarnika i nie trzeba długo czekać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze tak nie postępowałam z ciastem drożdżowym, wydaje mi się, że będą w lodówce drożdże nie wyrosną:)

    OdpowiedzUsuń