czwartek, 20 lutego 2014

CIASTO Z JABŁKAMI

To ciasto robi się niesamowicie prosto i szybko. Nie jest to duża porcja, bo taka na blaszkę do chleba czy keksów. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Ja zrobiłam na jugurcie brzoskwiniowym, bo chciałam urozmaicić smak. Wy możecie wybrać inny smak lub wziąć jogurt naturalny. Pełna dowolność.Uwierzcie smakuje naprawdę dobrze, warto spróbować!



SKŁADNIKI:

(Składniki na przepis z małymi zmianami zaczerpnięte ze strony: http://cookplease.blogspot.com/2014/01/proste-ciasto-z-jabkami.html)

  • 2-3 jabłka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • 70 g jogurtu owocowego ( ja dałam pół jogurtu brzoskwiniowego)
  • 3 łyżki oleju






WYKONANIE:
  • Jajka dokładnie ubić z cukrem.
  • Dodawać na zmianę śmietanę, olej, mąkę z proszkiem, jogurt. Dokładnie zmiksować.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  • Blachę (taka jak do chleba lub keksów) wysmarować masłem i wyłożyć połowę ciasta.
  • Położyć pokrojone jabłka i przykryć resztą ciasta.
  • Piec z nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut.



9 komentarzy:

  1. Ciasto obłędne szczególnie z dodatkiem tych jabłek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mięciutko. Na pewno spróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;*. Upiekłam dzisiaj i pychota po prostu (zmieniłam tylko część cukru na brązowy, bo wtedy ciasto wilgoć podobno dłużej zatrzymuje. Hmm... I dałam mniej proszku do pieczenia, bo moi rodzice nie lubią, jak go jest za dużo - jakoś bardziej chemicznie wtedy smakuje).

      W każdym razie pycha i troszkę jak drożdżówka smakuje :). Teraz większość Twoich przepisów po prostu muszę przeglądnąć!

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś i Ci zasmakowało :)

      Usuń
  3. Przepyszne musi być. Lubię takie szybkie ciasta !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest przepyszne i szybkie. Koniecznie wypróbuj :)

      Usuń