poniedziałek, 3 lutego 2014

ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI

Ryż z jabłkami jest idealnym pomysłem na słodki obiad czy kolację. Jest sycący i dodatkowo wspaniale smakuje. Trochę trzeba sie pomęczyć z gotowaniem ryżu (a raczej ze skrobaniem garnka, który przypaliłam), ale myślę że gdybym ugotowała ryż w paczuszkach to tez by wyszło, a byłoby prościej. Tak czy inaczej warto było się pomęczyć, bo smak jest znakomity, a ochotę na takki ryż miałam już od kilku dni.



SKŁADNIKI:
  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki ryżu
  • 7 łyżek cukru
  • 6 niedużych jabłek
  • Odrobina masła do posmarowania naczynia
  • Kawałek cytryny




WYKONANIE:
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
  •  Wrzucić do garnka, dodać sok z kawałka cytryny, wsypać 4 łyżki cukru i gotować przez kilka minut – co jakiś czas mieszać.
  • Zagotować dwie szklanki mleka.
  • Wsypać ryż i łyżeczkę cukru. Gotować do momentu aż ryż będzie miękki (około pół godziny). Dolewać co jakiś czas pozostałe mleko- często mieszać.
  • Do posmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż-jabłka-ryż. Na wierzch położyć kawałeczki masła i posypać delikatnie cukrem.
  • Piec z termoobiegiem w 180 stopniach przez 20 minut.
  • Można podawać z łyżką śmietany



...........................................................................................................................................

Zapraszam też do wzięcia udziału w ankiecie, która znajduje się u góry na bocznym pasku (patrz po prawej stronie). "Wolisz czytać książki, które mają jedną część czy serie albo trylogie?"


2 komentarze:

  1. Uwielbiam zapiekany ryż z jabłkami, do tego polany śmietaną mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zaś nie przepadam za takimi połączeniami.

    OdpowiedzUsuń