- 3,5 szklanki mleka
- 2 szklanki ryżu
- 7 łyżek cukru
- 6 niedużych jabłek
- Odrobina masła do posmarowania naczynia
- Kawałek cytryny
WYKONANIE:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
- Wrzucić do garnka, dodać sok z kawałka cytryny, wsypać 4 łyżki cukru i gotować przez kilka minut – co jakiś czas mieszać.
- Zagotować dwie szklanki mleka.
- Wsypać ryż i łyżeczkę cukru. Gotować do momentu aż ryż będzie miękki (około pół godziny). Dolewać co jakiś czas pozostałe mleko- często mieszać.
- Do posmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż-jabłka-ryż. Na wierzch położyć kawałeczki masła i posypać delikatnie cukrem.
- Piec z termoobiegiem w 180 stopniach przez 20 minut.
- Można podawać z łyżką śmietany
...........................................................................................................................................
Zapraszam też do wzięcia udziału w ankiecie, która znajduje się u góry na bocznym pasku (patrz po prawej stronie). "Wolisz czytać książki, które mają jedną część czy serie albo trylogie?"
Uwielbiam zapiekany ryż z jabłkami, do tego polany śmietaną mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ...
Ja zaś nie przepadam za takimi połączeniami.
OdpowiedzUsuń