wtorek, 25 marca 2014

DROŻDŻOWA ROLADA Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

Ciasto drożdżowe jest idealne na każdą porę dnia - na śniadanie, na deser, na kolację. Jest sycące, a zarazem słodkie. Drożdżówki robiłam już na wiele sposobów, a dzisiaj przyszedł czas na roladę drożdżową z dżemem. Piekłam ją w podłużnych blachach, takich jak do keksów albo chleba. W zależności od tego jakiej wielkości macie blaszki wyjdą wam dwie albo trzy rolady. Możecie wybrać swój ulubiony smak dżemu lub wypełnić roladę makiem czy serem. Ja wam dzisiaj prezentuję wersję z dżemem truskawkowym, kruszonką i lukrem.


SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ aromatu śmietankowego (lub innego ulubionego)
  • 2 słoiki dżemu

Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru

Na lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka


WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rozpuścić margarynę.
  • Na stolnicy lub w misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto (mąka, cukier, mleko, jajka, aromat). Dodać roztwór drożdży i roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie zagnieść.
  • Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 lub 3 części (w zależności od wielkości blach)
  • Rozwałkować ciasto i posmarować całe delikatnie dżemem.
  • Zwinąć ciasto i włożyć do wysmarowanej masłem  podłużnej blachy (kek sówka, taka jak do chleba)
  • W misce przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier rozgniatać rękoma.
  • Ciasto posypać kruszonką.
  • Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
  • Po wyciągnięciu ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszać dokładnie z mlekiem).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz