sobota, 29 marca 2014

SZARLOTKA

Zwyczajna krucha szarlotka z bezą na wierzchu - jedna z moich ulubionych. Nie jest ani za słodka ani za kwaśna. Smakuje wręcz idealnie. W sam raz na dzisiejsze słoneczne popołudnie. Nie macie pomysłu jak umilić sobie dzisiejszą sobotę? Upieczcie szarlotkę.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżko śmietany
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • Pól olejku cytrynowego

Beza:
  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru

Nadzienie jabłkowe:
  • 6 jabłek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego


WYKONANIE:
  • Na stolnice przesiać mąkę i proszek do pieczenia
  • Dodać jajka, śmietanę, olejek, cukier i margarynę.
  • Wszystko posiekać i zagnieść ciasto.
  • 2/3 ciasta rozgnieść na blaszce. 1/3 ciasta cieniutko rozwałkować i pokroić w pasy o szerokości 1 cm.
  • Jabłka obrać i zetrzeć.
  • Gotować je na wolnym ogniu około 20 minut.
  • Dodać cukier i cynamon.
  • Kisiele rozmieszać w pół szklanki wody i przelać do jabłek.
  • Gotować jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając.
  • Białka ubić z cukrem.
  • Na ciasto wyłożyć jabłka i pianę.
  • Z pokrojonych pasków ciasta ułożyć kratkę na pianie.
  • Piec w 180 stopniach przez około 45 minut.






2 komentarze:

  1. Trafiłem tutaj z jednego bloga książkowego, bo myślałem, że jest to kolejna poświęcona jedynie książkom strona. A tu? Łolaboga jakie pyszności :O Dzięki za przepisy! Przydadzą się z pewnością. Tylko co wybrać pierwsze? Wszystko wygląda apetycznie! :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam na podsumowanie marca w wyzwaniu Czytam Opasłe Tomiska: http://recenzjeami.blogspot.com/2014/04/czytam-opase-tomiska-podsumowanie-marca.html
    jeżeli zapomniałaś podesłać mi linki do tomiszczy za marzec - jeszcze możesz to zrobić, pozbieraj wszystkie z bloga i z LC i ogólnie z przeczytanych i podrzuć mi w komentarzu a ja dopnę je do podsumowania
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń