czwartek, 27 marca 2014

PIZZA

Dzisiaj przepis, o którym kompletnie zapomniałam i dopiero przeglądając zdjęcia przypomniało mi się, że zapisałam go z zamiarem wstawienia na bloga. A mianowicie - PIZZA. Jedliśmy ją jakiś czas temu na obiad. Przygotowując domową pizze można popuścić wodzę wyobraźni. Nigdy nie wychodzi taka sama, bo zawsze jakiś składnik jest inny, przez co nigdy się nie nudzi. 


SKŁADNIKI:
Na ciasto (2 blachy pizzy):
  • 50 g drożdży
  • 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oleju

Na wierzch:
  • Ok. 10 plasterków salami
  • 6 pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • Pół papryki
  • Ząbek czosnku
  • Pół cebuli
  • Pieprz, sól, słodka papryka, oregano
  • Oliwki
  • ½ słoiczka przecieru pomidorowego


WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Podzielić ciasto na dwie części i rozgnieść je na blachach.
  • Pokroić pieczarki, cebulę, paprykę, czosnek i oliwki. Zetrzeć ser.
  • Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Ułożyć pokrojone składniki i salami. Posypać serem.
  • Piec 40-45 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz