czwartek, 6 marca 2014

PTYSIE

Ostatnio naszła mnie taka ochota na ptysie, że nie mogłam się powstrzymać i pobiegłam do sklepu po potrzebne składniki. Te domowe ptysie smakują trochę inaczej niż kupne, bo mają inną masę, ale ta według mnie jest o wiele lepsza. Są słodkie i naprawdę pyszne. Nie są one trudne w wykonaniu, więc jeśli najdzie was ochota na coś słodkiego to polecam ptysie.




SKŁADNIKI:
Na ciasto:
(proporcje  na ciasto wzięłam z: http://mymankitchen.blogspot.com/2014/01/ptysie.html)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 120 g margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • 4 jajka

Na krem:
  • 3 żółtka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szklanka cukru
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 250 g margaryny




WYKONANIE:
Ciasto:
  • Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą.
  • Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • Miksując dodawać po jednym jajku.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką ciasto w dość dużych odstępach.
  • Piec w 200 stopniach przez około pół godziny.
  • Po wystygnięciu przekroić i napełnić kremem.

Krem:
  • Zagotować mleko z cukrem, mąką, żółtkami.
  • Energicznie mieszać kiedy zacznie gęstnieć.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • Miksować i dodawać po kawałku masło ( masa może  na początku owijać się wokół łapek miksera, trzeba ją zgarniać łyżką).


2 komentarze:

  1. mmmm... wyglądają wspaniale!
    Bardzo podaoba mi się Twój blog, dlatego wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/03/sernik-straciatella.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ptysie, mogłabym je jeśc dowoli. Są takie pyszne, leciutkie mniam :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdeczie do mnie.

    OdpowiedzUsuń