SKŁADNIKI:
Na ciasto (około 12 pizzerinek):
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki wody
- 7 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
Na wierzch:
- 6 małych pieczarek
- 20 dag żółtego sera
- 12 zielonych oliwek
- 12 łyżeczek przecieru pomidorowego
- Około 8- 10 plasterków ulubionej wędliny
- Sól, pieprz, oregano, słodka papryka
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
- Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe mini pizze.
- Odstawić je na około pół godziny, aż troszkę urosną.
- Pieczarki i oliwki pokroić w cienkie plastry, wędlinę w paski. Zetrzeć ser.
- Każdą pizzerinkę posmarować przecierem pomidorowym. Ułożyć wędlinę pieczarki i oliwki.
- Przyprawić i posypać serem.
- Piec 30 minut w 180 stopniach.
oj warto poczekać na takie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńHmm... można by je na jakąś mini-domówkę zrobić. Albo babski wieczorek :)
OdpowiedzUsuń