piątek, 4 kwietnia 2014

PIZZERINKI, czyli MINI PIZZE

Pizzerinki albo inaczej mini pizze - jak kto woli. Są smaczne i nadają się na wynos. Spokojnie można je zapakować na drugie śniadanie, ale można też zjeść od razu cieplutkie na kolacje. Ciasto drożdżowe wymaga trochę czasu, ale warto czekać.


SKŁADNIKI:
Na ciasto (około 12 pizzerinek):
  • 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki wody
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru

Na wierzch:
  • 6 małych pieczarek
  • 20 dag żółtego sera
  • 12 zielonych oliwek
  • 12 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • Około 8- 10 plasterków ulubionej wędliny
  • Sól, pieprz, oregano, słodka papryka



WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe mini pizze.
  • Odstawić je na około pół godziny, aż troszkę urosną.
  • Pieczarki i oliwki pokroić w cienkie plastry, wędlinę w paski. Zetrzeć ser.
  • Każdą pizzerinkę posmarować przecierem pomidorowym. Ułożyć wędlinę pieczarki i oliwki.
  • Przyprawić i posypać serem.
  • Piec 30 minut w 180 stopniach.




2 komentarze:

  1. oj warto poczekać na takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... można by je na jakąś mini-domówkę zrobić. Albo babski wieczorek :)

    OdpowiedzUsuń