Mazurki robiłam pierwszy raz w życiu i już wiem, że na pewno nie ostatni. Nie mam pojęcia jak to się stało, że nigdy nie piekłam mazurków. Przecież to świetna zabawa! Najpierw pieczenie ciasta, a potem najlepsze, czyli dekorowanie. Pokochałam to, można puścić wodzę wyobraźni i stworzyć coś pięknego i zarazem pysznego.
Przepis na ciasto i czekoladowe ganache wzięłam z ooomnomnomnom, robiłam też wersję z masą kajmakową i wyszła równie dobra. Zrobiłam podwójną porcję (przepis podaję na jedną) i mazurków wyszło sporo, ale na pewno wszystkie przez święta znikną. Możecie z ciasta wycinać dowolne kształty. Ja większość zrobiłam w kształcie jajek w różnej wielkości, ale pojawiły się też kwadratowe i prostokątne.
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 żółtko ugotowane
- 1 żółtko surowe
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Na wierch:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
lub
- puszka masy kajmakowej
- Bakalie do ozdobienia ( orzechy laskowe, suszone brzoskwinie, wiórki kokosowe, rodzynki, skórka z pomarańczy)
WYKONANIE:
- Na stolnicę przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki.
- Posiekać nożem i potem zagnieść ciasto.
- Ciasto włożyć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto.
- Wyciąć kształty mazurków ( jajka, kwadraty, prostokąty itd.)
- Z resztek ciasta uformować ranty. Brzegi mazurków posmarować wodą i ułożyć rant.
- Piec w 200 stopniach przez około 15 minut.
- Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać na małym ogniu, ale nie doprowadzić do wrzenia.
- Czekolady połamać i wrzucić do podgrzewanej śmietany.
- Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Ganache z czasem ładnie gęstnieje.
- Przestudzoną masę polać na mazurki lub posmarować masą kajmakową i ozdobić bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz