wtorek, 22 kwietnia 2014

JOGURTOWA OWSIANKA

Po świątecznym obżarstwie (chociaż w moim przypadku nie było aż tak źle) czas na jakieś lekkie, zdrowe i oczyszczające śniadanko. Oczywiście owsianka! Kilka dni temu wypróbowałam nowy sposób przyrządzania owsianki i od teraz to mój numer jeden. Nie gotuję płatek na mleku tylko zalewam wrzątkiem i potem łączę z jogurtem. Jest tysiąc razy lepsza. Za każdym razem można zmieniać smak w zależności od tego jaki jogurt dodamy i co dołożymy na wierzch. Tutaj prezentuję wam z malinami i rodzynkami, ale wypróbowałam już z dodatkiem dżemu truskawkowego i też jest pyszna.
Jeżeli lubicie duże śniadania to zwiększcie porcję, bo ta jest niewielka.


SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki jogurtu o smaku owoców leśnych
  • Rodzynki
  • Maliny (świeże, mrożone, ze słoiczka)

WYKONANIE:
  • Płatki owsiane i siemię lniane zalać niewielką ilością wrzątku.
  • Poczekać 2-3 minuty aż płatki wsiąkną wodę.
  • Dodać jogurt i wymieszać.
  • Podawać z rodzynkami i malinami.



1 komentarz:

  1. Lubię jogurtowe owsianki- są niezwykle lekkie, a jednocześnie bardzo pożywne :)

    OdpowiedzUsuń