JOGURTOWA OWSIANKA
Po świątecznym obżarstwie (chociaż w moim przypadku nie było aż tak źle) czas na jakieś lekkie, zdrowe i oczyszczające śniadanko. Oczywiście owsianka! Kilka dni temu wypróbowałam nowy sposób przyrządzania owsianki i od teraz to mój numer jeden. Nie gotuję płatek na mleku tylko zalewam wrzątkiem i potem łączę z jogurtem. Jest tysiąc razy lepsza. Za każdym razem można zmieniać smak w zależności od tego jaki jogurt dodamy i co dołożymy na wierzch. Tutaj prezentuję wam z malinami i rodzynkami, ale wypróbowałam już z dodatkiem dżemu truskawkowego i też jest pyszna.
Jeżeli lubicie duże śniadania to zwiększcie porcję, bo ta jest niewielka.
SKŁADNIKI:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki jogurtu o smaku owoców leśnych
- Rodzynki
- Maliny (świeże, mrożone, ze słoiczka)
WYKONANIE:
- Płatki owsiane i siemię lniane zalać niewielką ilością
wrzątku.
- Poczekać 2-3 minuty aż płatki wsiąkną wodę.
- Dodać jogurt i wymieszać.
- Podawać z rodzynkami i malinami.
Lubię jogurtowe owsianki- są niezwykle lekkie, a jednocześnie bardzo pożywne :)
OdpowiedzUsuń