czwartek, 24 kwietnia 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I LUKREM

Ciasto drożdżowe lubię w każdej postaci. Przyszedł czas na najzwyklejszą drożdżówkę z kruszonką i lukrem - klasyk. Nie jest za słodka, lecz w sam raz. Cudownie wyrasta i cudownie smakuje. Robiłam ją już z tysiąc razy, więc przepis jest przetestowany na wszelkie sposoby, czyli na pewno się wam uda.
Tym razem akurat wykorzystałam kacze żółtka do ciasta, dlatego ma ono trochę bardziej żółty kolor, ale zazwyczaj korzystam z normalnych kurzych jajek, więc i wy je bez przeszkód bierzcie.


SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 kacze żółtka lub 5 kurzych jajek
  • 50 g drożdży

Na kruszonkę:
  • 80 g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru

Na lukier:
  • ¾  szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rozpuścić masło.
  • W misce lub na stolnicy połączyć mąkę, cukier, maślankę i jajka.
  • Dodać roztopione masło i roztwór z drożdży. Zagnieść  ciasto.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Podzielić na dwie części i włożyć do podłużnych blach.
  • W misce połączyć składniki na kruszonkę i posypać nią drożdżówki.
  • Odstawić jeszcze na około 20 minut.
  • Piec 40 minut w 180 stopniach.
  • Cukier puder połączyć z gorącym mlekiem. Dokładnie wymieszać i polać ciasto.



2 komentarze:

  1. Kacze żółtka? Widzę, że kuchenne eksperymenty ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia "obdarowała" mnie jajkami od kaczek, więc postanowiłam je wykorzystać, ale wzięłam tylko żółtka. Smak ciasto się nie zmienił tylko kolor stał się bardziej intensywny.

      Usuń