SKŁADNIKI:
- 65 g masła
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 jabłko
- Garść rodzynek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
- Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodać mleko.
- Cały czas miksując powoli dodawać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jabłko pokroić w kosteczkę i dodać do masy. Wsypać cynamon i (posiekane jeżeli trzeba) rodzynki.
- Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
- Formy do muf finek natłuścić masłem lub użyć papilotek.
- Nakładać łyżką ciasto do 2/3 wysokości foremki.
- Piec około 20 minut w 180 stopniach.
muffinki, jabłka i cynamon - są idealne o każdej porze roku
OdpowiedzUsuńTy mi tu takie pyszności pokazujesz, a ja jeszcze przed śniadaniem...
OdpowiedzUsuńBardzo łatwy i szybki przepis, muffinki wyszły bardzo dobre, chociaż sugerowałabym nakładać dużo ciasta do foremek, bo nie urosły tyle ile się spodziewałam ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż