niedziela, 27 kwietnia 2014

SERNIK BEZ SERA

Ciasto robiłam na święta, ale nie zdążyłam wstawić wtedy przepisu, więc jest teraz. Serniki są bardzo uniwersalne, więc można je zrobić na każdą okazję. Osobiście nie przepadam za takimi zwyczajnymi sernikami, ale ten jest cudowny, chociaż bez sera. Masa "serowa" jest zrobiona ze śmietany i budyniu i ma świetny kremowy i delikatny smak. Robiłam już taki sernik kilka razy, ale zawsze na jasnym spodzie. Tym razem wypróbowałam kakaowy i jest równie dobry. Jeżeli wolicie tradycyjne jasne ciasto to poprostu pomińcie kakao w przepisie.




SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 250g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • Mały proszek do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • Mały cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 2-3 łyżki kakao

Na masę :
  • 3 duże kwaśne śmietany 18%
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • Mały cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe

WYKONANIE:
  • Składniki na ciasto połączyć ze sobą na stolnicy i zagnieść.
  • Podzielić na dwie części – jedną wyłożyć na blachę, drugą w foliowym woreczku schłodzić w lodówce.
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Śmietany połączyć z sypkim budyniem, a potem z białkami.
  • Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej na blaszce ciasto.
  • Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na wierch.
  • Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut.




5 komentarzy:

  1. Jakie wymiary ma forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 40x30 cm, ale na mniejszej też można spokojnie robić - wyjdzie po prostu wyższy

      Usuń
  2. Jakie duże te śmietany? 0,5 L?

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbuję na pewno bo uwielbiam takie ciacha bez kremu :) wygląda pysznie i jestem pewna, że tak samo smakuje. bardzo fajnie wg mnie komponuje się właśnie ciemne ciasto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń