poniedziałek, 14 kwietnia 2014

SEROWE CEBULARZE

Kiedyś przy robieniu pizzerinek postanowiłam też zrobić wersję z cebulą i serem. Wyszły serowe cebularze. Może nie jest to najzdrowsze danie, ale jeżeli ktoś lubi smak cebuli to połączenie go z serem i drożdżowym spodem jest dobrym pomysłem.
Zdjęcie nie jest zbyt piękne, ale robione na szybko zanim reszta rodziny wzięła się za jedzenie.



SKŁADNIKI:
Na ciasto (około 12 cebularzy):
  • 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki wody
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru

Na wierzch:
  • 4 cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • 12 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz, papryka


WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe placuszki.
  • Odstawić je na około pół godziny, aż troszkę urosną.
  • Cebule przekroić na pół i pokroić  w plastry.
  • Smażyć ją na odrobinie oleju. W trakcie smażenia podlać wodą, żeby się nie przypaliła. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Każdy placuszek ciasta posmarować przecierem pomidorowym, wyłożyć przysmażoną cebulę i posypać  serem.
  • Piec 30 minut w 180 stopniach

2 komentarze: