Zdjęcie nie jest zbyt piękne, ale robione na szybko zanim reszta rodziny wzięła się za jedzenie.
SKŁADNIKI:
Na ciasto (około 12 cebularzy):
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki wody
- 7 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
Na wierzch:
- 4 cebule
- 20 dag żółtego sera
- 12 łyżeczek przecieru pomidorowego
- Sól, pieprz, papryka
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Na stolnicy lub w misce połączyć mąkę, sól, wodę i olej. Dodać roztwór z drożdży i dokładnie zagnieść ciasto.
- Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe placuszki.
- Odstawić je na około pół godziny, aż troszkę urosną.
- Cebule przekroić na pół i pokroić w plastry.
- Smażyć ją na odrobinie oleju. W trakcie smażenia podlać wodą, żeby się nie przypaliła. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
- Każdy placuszek ciasta posmarować przecierem pomidorowym, wyłożyć przysmażoną cebulę i posypać serem.
- Piec 30 minut w 180 stopniach
Klasyk :)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam!
OdpowiedzUsuń