wtorek, 15 kwietnia 2014

WIOSENNA SAŁATA ZE ŚMIETANĄ I DODATKAMI

Dzisiaj post świeżo po przygotowaniu sałaty ze śmietaną. Jeszcze zdążycie zrobić ją do obiadu. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięsa czy ryby, a można zjeść ją również samą na podwieczorek. Sałatę urozmaiciłam rzodkiewką, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem. Sos ze śmietany ma wyrazisty smak, możecie go doprawić tak jak lubicie. 
Nie podaję ilości soli i pieprzu ponieważ sypałam sól z solniczki i nie wiem ile dokładnie jej jest. Każdy z nas lubi inną ilość przypraw, więc nasypcie tyle żeby wam smakowało.


SKŁADNIKI:
  • ½ główki sałaty
  • 1 zielony ogórek
  • 5 rzodkiewek
  • Szczypiorek
  • Mała śmietana 18%
  • 2 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz

WYKONANIE:
  • Sałatę umyć, osuszyć i porwać liście na mniejsze kawałki.
  • Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić z plastry.
  • Rzodkiewki umyć, przekroić na pół i pokroić w plastry.
  • Posiekać szczypiorek.
  • Do śmietany dodać ocet, cukier, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  • Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w większej misce.




1 komentarz: