poniedziałek, 19 maja 2014

CIASTO Z RABARBAREM

Już dawno żadne ciasto nie wyszło mi aż tak pyszne! Kwaskowaty smak rabarbaru przełamany słodyczą półkruchego ciasta i bezy. Genialne! Nim zdążyłam się obejrzeć to blacha była pusta, bo jak się okazało nie tylko mi w domu to ciasto smakowało aż tak bardzo. Jest naprawdę warte upieczenia.

SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Nadzienie rabarbarowe:
  • 800 g rabarbaru
  • ¼ szklanki cukru

Beza:
  • 4 białka
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru

WYKONANIE:
  •  Na stolnicy przesiać mąkę i dodać resztę składników na ciasto. Zagnieść.
  • Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika.
  • Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałeczki. Zasypać cukrem.
  • Białka ubić na sztywno z solą i cukrem.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej 2/3 ciasta.
  • Przełożyć rabarbar i masę z białek.
  • Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroić w pasy. Ułożyć kratkę na bezie.
  • Piec w 180 stopniach 40 – 45 minut.




6 komentarzy:

  1. ale narobiłaś mi ochoty na taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie go wypróbuj, nie pożałujesz :)

      Usuń
  2. u mnie też ostatnio gościł rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. z rabarbarem uwielbiam!
    porywam kawałek! :>

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń