SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Nadzienie rabarbarowe:
- 800 g rabarbaru
- ¼ szklanki cukru
Beza:
- 4 białka
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
WYKONANIE:
- Na stolnicy przesiać mąkę i dodać resztę składników na ciasto. Zagnieść.
- Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika.
- Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałeczki. Zasypać cukrem.
- Białka ubić na sztywno z solą i cukrem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej 2/3 ciasta.
- Przełożyć rabarbar i masę z białek.
- Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroić w pasy. Ułożyć kratkę na bezie.
- Piec w 180 stopniach 40 – 45 minut.
ale narobiłaś mi ochoty na taki deser :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie go wypróbuj, nie pożałujesz :)
Usuńu mnie też ostatnio gościł rabarbar :)
OdpowiedzUsuńW ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuńz rabarbarem uwielbiam!
OdpowiedzUsuńporywam kawałek! :>
O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń