SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 100g masła lub margaryny
- 50g drożdży
- ¾ szklanki cukru
Nadzienie rabarbarowe:
- 700 g rabarbaru
- ¼ szklanka cukru
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 6 – 7 łyżek mleka
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Rozpuścić masło.
- W misce lub na stolnicy połączyć mąkę, cukier, mleko i jajka.
- Dodać roztopione masło i roztwór z drożdży. Zagnieść ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem.
- W misce połączyć dłońmi składniki na kruszonkę.
- Ciasto podzielić na około 18 części.
- Uformować kulki i delikatnie ugnieść dołek z środku.
- W dołek położyć rabarbar i posypać kruszonką.
- Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
- Odstawić jeszcze na 30 minut.
- Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem i polać drożdżówki.
Ale pyszności :-) i mój ulubiony rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
drożdżówki z rabarbarem uwielbiam! :>>
OdpowiedzUsuńjutro się za nie biorę! :D
Koniecznie daj znać jak wyszły :) Smacznego.
UsuńO rany! Ale apetycznie wyglądają!!!! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPodsyp mąką. Trochę więcej mąki nie zaszkodzi, a będzie ci się łatwiej formować.
Usuń