SKŁADNIKI:
- 5 szklanek mąki
- ¾ szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka maślanki
- 5 jajek
- 50 g drożdży
- ½ słoiczka dżemu truskawkowego
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
Na lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Rozpuścić masło.
- W misce lub na stolnicy połączyć mąkę, cukier, maślankę i jajka.
- Dodać roztopione masło i roztwór z drożdży. Zagnieść ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Ciasto podzielić na kilkanaście części. Z każdego kawałka uformować kulkę i zrobić dołek na środku, tak żeby brzegi były wyższe.
- Nałożyć łyżeczkę dżemu.
- W misce połączyć składniki na kruszonkę i posypać nią drożdżówki.
- Odstawić jeszcze na około 20 minut.
- Piec około 20 minut w 180 stopniach.
drożdżówki własnej roboty są najlepsze na świecie! :)
OdpowiedzUsuń