wtorek, 13 maja 2014

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM

Drożdżówki z dżemem robiłam już dawno, ale przepis się gdzieś zapodział. Dzisiaj jak go zobaczyłam to stwierdziłam, że się nim podzielę, bo przecież drożdżówki są dobre na każdą okazję :) Bardzo lubię wypieki z ciasta drożdżowego i u mnie w domu znikają one w mgnieniu oka. Ciasto jest już wypróbowane we wszystkie strony, więc na pewno wyjdzie wam dobre. Więc teraz wybierzcie tylko swój ulubiony dżem i do roboty.


SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  •  5 jajek
  • 50 g drożdży
  • ½ słoiczka dżemu truskawkowego

Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru

Na lukier:
  • ¾  szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rozpuścić masło.
  • W misce lub na stolnicy połączyć mąkę, cukier, maślankę i jajka.
  • Dodać roztopione masło i roztwór z drożdży. Zagnieść  ciasto.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Ciasto podzielić na kilkanaście części.  Z każdego kawałka uformować kulkę i zrobić dołek na środku, tak żeby brzegi były wyższe.
  • Nałożyć łyżeczkę dżemu.
  • W misce połączyć składniki na kruszonkę i posypać nią drożdżówki.
  • Odstawić jeszcze na około 20 minut.
  • Piec około 20 minut w 180 stopniach.



1 komentarz:

  1. drożdżówki własnej roboty są najlepsze na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń