SKŁADNIKI:
- 6 białek
- 6 żółtek
- ½ szklanka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów
- 50 g orzechów laskowych
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
- ½ puszki masy kajmakowej
- Płatki migdałów
- 50g masła lub margaryny
WYKONANIE:
- Ubić białka z cukrem.
- Ubić żółtka
- Do białek dodać żółtka, mąki, proszek i ocet.
- Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
- Przełożyć na tortownicę lub blachę i równomiernie rozprowadzić.
- Wstawiać do chłodnego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut.
- Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części.
- Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wyłożyć go na przekrojone ciasto.
- Orzechy laskowe posiekać i posypać je razem ze skórką z pomarańczy na krem.
- Przykryć drugą częścią ciasta.
- Masę kajmakową rozgrzać w ciepłej wodzie. Przełożyć do garnuszka lub miski i zmiksować z masłem.
- Masę kajmakową rozsmarować na wierchu ciasta i posypać migdałami.
wygląda bardzo smacznie, ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńRany, wygląda bardzo, bardzo smacznie :) Uwielbiam kajmak (tak nawiasem) :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjak tylko przestanę być na diecie to sobie takie zrobię :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie ciasto z kajmakiem <3
OdpowiedzUsuńAleż to musi być bosko słodkie :D
OdpowiedzUsuń