poniedziałek, 5 maja 2014

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI

Kiedy mam w domu za dużo jabłek, a w lodówce leżą drożdże to aż grzech nie upiec drożdżówek. Część z nich robiłam z jabłkami w środku a część poprzez położenie pokrojonego jabłka na wierzch. Żeby drożdżówki były bardziej słodkie podałam je z kruszonką i lukrem. Zniknęły od razu!

SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 kacze żółtka lub 5 kurzych jajek
  • 50 g drożdży
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki cukru

Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
Na lukier:
  • ¾  szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

WYKONANIE:
  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rozpuścić masło.
  • W misce lub na stolnicy połączyć mąkę, cukier, maślankę i jajka.
  • Dodać roztopione masło i roztwór z drożdży. Zagnieść  ciasto.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Pokroić jabłka w kostkę i skropić je sokiem z cytryny.
  • Ciasto podzielić na kilkanaście części. Na ręce spłaszczać placuszki i nakładać na nie pokrojone jabłka i odrobinę cukru.
  • Zalepić dokładnie brzegi i położyć zlepieniami na blachę.

  • W misce połączyć składniki na kruszonkę i posypać każdą drożdżówkę.
  • Odstawić jeszcze na około 20 minut.
  • Piec około 20 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz