SKŁADNIKI:
- 5 szklanek mąki
- ¾ szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka maślanki
- 4 kacze żółtka lub 5 kurzych jajek
- 50 g drożdży
- 3 jabłka
- 4 łyżki cukru
Na kruszonkę:
- 100 g masła
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
WYKONANIE:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Rozpuścić masło.
- W misce lub na stolnicy połączyć mąkę, cukier, maślankę i jajka.
- Dodać roztopione masło i roztwór z drożdży. Zagnieść ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Pokroić jabłka w kostkę i skropić je sokiem z cytryny.
- Ciasto podzielić na kilkanaście części. Na ręce spłaszczać placuszki i nakładać na nie pokrojone jabłka i odrobinę cukru.
- Zalepić dokładnie brzegi i położyć zlepieniami na blachę.
- W misce połączyć składniki na kruszonkę i posypać każdą drożdżówkę.
- Odstawić jeszcze na około 20 minut.
- Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz