SKŁADNIKI:
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki mąki żytniej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ aromatu waniliowego
- 6 łyżek oleju
- Szczypta soli
WYKONANIE:
- Białka ubić z solą na sztywną pianę.
- Resztę składników zmiksować na gładką masę.
- Pianę z białek przełożyć do masy i wymieszać łyżką.
- Gofrownicę nagrzać i delikatnie posmarować olejem lub innym tłuszczem.
- Nakładać ciasto do gofrownicy i piec ok.5-7 minut ( w zależności od mocy gofrownicy)
też uwielbiam gofry!
OdpowiedzUsuńz dżemem są pyszne :)
uwielbiam gofry, choć dawno nie gościły w moim menu :D
OdpowiedzUsuńa co z żółtkiem? miksujemy?
OdpowiedzUsuń