niedziela, 11 maja 2014

ŻYTNIE GOFRY

Uwielbiam jeść gofry, po prostu uwielbiam. Zawsze mi smakują, nie zależnie jaką wersję bym robiła. Tym razem przyszła kolej na gofry z żytniej mąki. Podawałam je z dżemem i bitą śmietana, bo takie smakują mi najbardziej, ale wy możecie na nie położyć co tylko zechcecie. Gwarantuję, że będą smakować dobrze :)


SKŁADNIKI:
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki mąki żytniej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  aromatu waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • Szczypta soli

WYKONANIE:
  • Białka ubić z solą na sztywną pianę.
  • Resztę składników zmiksować na gładką masę.
  • Pianę z białek przełożyć do masy i wymieszać łyżką.
  • Gofrownicę nagrzać i delikatnie posmarować olejem lub innym tłuszczem.
  • Nakładać ciasto do gofrownicy i piec ok.5-7 minut ( w zależności od mocy gofrownicy)



3 komentarze:

  1. też uwielbiam gofry!
    z dżemem są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gofry, choć dawno nie gościły w moim menu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. a co z żółtkiem? miksujemy?

    OdpowiedzUsuń