niedziela, 25 maja 2014

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI

Kolejne muffinki, kolejna wersja. Tym razem czekoladowe z czereśniami. Kupiłam sobie nowe papierowe foremki z serduszkami, wiec nie mogłam się powstrzymać i musiałam upiec muffinki. Wyjątkowo wyszło mi ich aż 15, a nie 12 jak zawsze. Ale to nawet lepiej, bo i tak zniknęły w mgnieniu oka.



SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki
  • 170 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g masła lub margaryny
  • 100 g czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • Czereśnie (ze słoika, świeże, mrożone)

WYKONANIE:

  • Masło rozpuścić z czekoladą i cukrem. Lekko ostudzić.
  • Mąkę przesiać do osobnej miski. Dodać kakao i proszek do pieczenia.
  • Do ostudzonej masy dodać jaka i mleko.
  • Cały czas miksując dodawać powoli suche składniki.
  • Do natłuszczonych foremek lub papierowych papilotek nałożyć łyżkę masy, położyć jedną lub dwie czereśnie i przykryć kolejną łyżką masy.
  • Piec w 180 stopniach około 20 minut.




2 komentarze: