Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z Anyżkowo.
SKŁADNIKI:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszki manny
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- Ok. 10 dag herbatników
- Pół filiżanki mocnej herbaty
WYKONANIE:
- Herbatniki zamoczyć na sekundę w herbacie i układać na blaszce.
- Mleko, cukier i masło podzielić na dwie części i powoli gotować w dwóch garnuszkach. Do jednego dodać kakao.
- Kiedy mleko się zagotuje, a masło rozpuści wsypać po pół szklanki kaszki do każdego garnka i gotować cały czas mieszając aż kaszka zgęstnieje.
- Masy ułożyć warstwami na herbatnikach. Poczekać aż ciasto ostygnie.
A w jakiej foremce to piekłaś? (chodzi mi o wymiary)
OdpowiedzUsuńPrzygotowywałam (bo nie piekłam) w blaszce 20x30 centymetrów. Spokojnie można wziąć mniejszą, będzie po prostu wyższe.
Usuńw tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuń