sobota, 17 maja 2014

DWUKOLOROWE CIASTO Z KASZKI MANNY - bez pieczenia

Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam jakieś ciasto na zimno, bez pieczenia. Czyli musiało to być bardzo bardzo dawno. Postanowiłam to zmienić i raz dwa przygotowałam dwukolorowe ciasto z kaszki. Uwielbiam mannę i w tym wydaniu również mnie nie zawiodła. Ciasto było pyszne, a przede wszystkim bardzo szybkie w wykonaniu.
Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z Anyżkowo.


SKŁADNIKI:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszki manny
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • Ok. 10 dag herbatników
  • Pół filiżanki mocnej herbaty

WYKONANIE:
  • Herbatniki zamoczyć na sekundę w herbacie i układać na blaszce.
  • Mleko, cukier i masło podzielić na dwie części i powoli gotować w dwóch garnuszkach. Do jednego dodać kakao.
  • Kiedy mleko się zagotuje, a masło rozpuści wsypać po pół szklanki kaszki do każdego garnka i gotować cały czas mieszając aż kaszka zgęstnieje.
  • Masy ułożyć warstwami na herbatnikach. Poczekać aż ciasto ostygnie. 



3 komentarze:

  1. A w jakiej foremce to piekłaś? (chodzi mi o wymiary)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowywałam (bo nie piekłam) w blaszce 20x30 centymetrów. Spokojnie można wziąć mniejszą, będzie po prostu wyższe.

      Usuń
  2. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń