piątek, 9 maja 2014

MAKARON Z BROKUŁAMI

Przepis idealny na piątkowy obiad. Wegetariański, a zarazem smaczny i sycący. Jestem fanką brokułów, mogła bym je jeść codziennie, więc jak tylko miałam okazję zrobić obiad to od razu o nich pomyślałam. W połączeniu z makaronem, który również bardzo lubię, powstaje świetny obiad. Nie jest on czasochłonny ani kosztowny, więc do dzieła!
Zainspirowałam się tym przepisem, ale pozmieniałam proporcje.


SKŁADNIKI:
  • 1 brokuł (około 500g)
  • 1 ½ szklanki makaronu świderki
  • ½ serka topionego
  • Kawałek masła lub margaryny do podsmażenia
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

WYKONANIE:
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Brokuł podzielić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie około 25 minut.
  • Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę.
  • Na patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę, czosnek i ugotowane brokuły.
  • Serek topiony pokroić z cienkie plastry i dodać na patelnie.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Po około 5 minutach wrzucić na patelnię makaron i smażyć jeszcze chwilę.


4 komentarze:

  1. brokuły są bardzo smaczne i zdrowe, lubię dodawać je do moich posiłków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ode mnie zdecydowane TAK dla tego przepisu :-)
    oj zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po co tak długo gotawać brokuły?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny, zielony makaron! Uwielbiam takie zdrowe makarony. Ostatnio zakupiłam makaron razowy i jestem bardzo zadowolona. Nie sadziłam, że taki makaron może być tak pyszny :)

    OdpowiedzUsuń