czwartek, 8 maja 2014

SZARLOTKOWA OWSIANKA

Po tygodniu wolnego  trzeba się wreszcie wziąć w garść i ruszyć do szkoły. Weekend majowy był cudowny i spędzony aktywnie, a potem jeszcze 3 dni wolnego z okazji matur. Wszystko co dobre kiedyś się kończy, ale żeby nie popaść w depresję warto zacząć dzień owsianką. Tym razem nie moja ulubiona jogurtowa wersja, tylko nowy pomysł, który trzeba było wypróbować. Owsianka jak najbardziej udana! Nie jest ani za słodka ani za kwaśna, czuć smak jabłek, a cynamon jeszcze dodatkowo go wzbogaca. Jeśli macie ochotę na jakąś nową wariację owsiankową to wypróbujcie właśnie tą - smakuje jak szarlotka. Smacznego!



SKŁADNIKI:
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ¾ jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru

WYKONANIE:

  • Mleko zagotować z cukrem.
  • Wsypać płatki owsiane, siemię lniane, ½ startego jabłka i cynamon.
  • Gotować na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji (około 2-3 minuty).
  • Podawać w miseczce z resztą jabłka pokrojoną w plastry i odrobiną cynamonu.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam szarlotkę, a w miseczce to jest coś. Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń