wtorek, 6 maja 2014

BISZKOPTOWE CIASTO CZEKOLADOWO-KAJMAKOWE

Przepis na ciasto, które spontanicznie upiekłam na święta wielkanocne. Wcale nie miałam go w planach, ale zostało mi masy kajmakowej, więc jakoś trzeba było ją wykorzystać. Przepis zaginął gdzieś w czeluściach komputera, dlatego publikuję go z opóźnieniem, ale wcale nie musicie czekać do świąt - ciasto jest bardzo uniwersalne. Każda okazja jest dobra, żeby upiec coś słodkiego.


SKŁADNIKI:
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • ½ szklanka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów
  • 50 g orzechów laskowych
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • ½ puszki masy kajmakowej
  • Płatki migdałów
  • 50g masła lub margaryny


WYKONANIE:
  • Ubić białka z cukrem.
  • Ubić żółtka
  • Do białek dodać żółtka, mąki, proszek i ocet.
  • Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
  • Przełożyć na tortownicę lub blachę i równomiernie rozprowadzić.
  • Wstawiać do chłodnego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut.
  • Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części.
  • Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wyłożyć go na przekrojone ciasto.
  • Orzechy laskowe posiekać i posypać je razem ze skórką z pomarańczy na krem.
  • Przykryć drugą częścią ciasta.
  • Masę kajmakową rozgrzać w ciepłej wodzie. Przełożyć do garnuszka lub miski i zmiksować z masłem.


  • Masę kajmakową rozsmarować na wierchu ciasta i posypać migdałami.

7 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany, wygląda bardzo, bardzo smacznie :) Uwielbiam kajmak (tak nawiasem) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak tylko przestanę być na diecie to sobie takie zrobię :D

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystkie ciasto z kajmakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musi być bosko słodkie :D

    OdpowiedzUsuń