środa, 28 maja 2014

DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

Znowu rabarbar :) Tym razem przyszła kolej na drożdżówki. Wyszły cudowne, również za sprawą kruszonki, która nie była taka zwyczajna tylko cynamonowa. Doskonałe połączenie z rabarbarem. Koniecznie wypróbujcie dopóki jeszcze mamy sezon na rabarbar.





SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 100g masła lub margaryny
  • 50g drożdży
  • ¾ szklanki cukru

Nadzienie rabarbarowe:
  • 700 g rabarbaru
  • ¼ szklanka cukru

Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na lukier:
  • 2  szklanki cukru pudru
  • 6 – 7  łyżek mleka

WYKONANIE:

  • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rozpuścić masło.
  • W misce lub na stolnicy połączyć mąkę, cukier, mleko i jajka.
  • Dodać roztopione masło i roztwór z drożdży. Zagnieść  ciasto.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem.
  • W misce połączyć  dłońmi składniki na kruszonkę.
  • Ciasto podzielić na około 18 części.
  • Uformować kulki i delikatnie ugnieść dołek z środku.
  • W dołek położyć rabarbar i posypać kruszonką.
  • Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
  • Odstawić jeszcze na  30 minut.
  • Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem i polać drożdżówki.



7 komentarzy:

  1. Ale pyszności :-) i mój ulubiony rabarbar :-)

    Zapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżówki z rabarbarem uwielbiam! :>>
    jutro się za nie biorę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszły :) Smacznego.

      Usuń
  3. O rany! Ale apetycznie wyglądają!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsyp mąką. Trochę więcej mąki nie zaszkodzi, a będzie ci się łatwiej formować.

      Usuń